RSPO

Al sinds 2005 maakt Aigremont concreet werk van een duurzaamheidsbeleid. Als onderneming willen wij werken met respect voor onze samenleving en voor onze planeet. In die periode bouwden we ook onze warmtekrachtkoppelingscentrale op basis van hernieuwbare energie, die voorziet in alle warmte- en elektriciteitsbehoeften van ons bedrijf.

Logo RSPO Aigremont

Check our progress at www.rspo.org

Al van bij de start hadden wij ook interesse in de mogelijkheden om onze margarines en vetstoffen op basis van duurzame palmolie te vervaardigen. Op die manier strijden we mee tegen willekeurige ontbossing van het regenwoud en ijveren we mee voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor de arbeiders op de oliepalmplantages.

Een van de interessantste initiatieven vandaag is de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). De RSPO werd opgericht door professionals uit de sector, door politieke instanties uit de producerende landen en door internationale organisaties zoals het WWF. De doelstelling van de organisatie is om op een eenduidige manier de duurzame oorsprong van palmolie te certificeren en te traceren.

Aangezien dit de meest concrete, de meest geloofwaardige en de meest doeltreffende aanpak is op dit moment, werken wij hier uiteraard graag aan mee. Zo waren we de eerste margarinefabriek die op basis van een specifieke en onafhankelijke audit de SCC-certificering verkreeg (Supply Chain Certification). Die certificering geeft aan dat we in staat zijn om margarines en vetstoffen op basis van duurzame palmolie te produceren, en in het bijzonder om u producten aan te bieden op basis van “Segregated CSPO” (Certified Sustainable Palm Oil), de hoogst haalbare certificering op dit moment, die betekent dat wij de traceerbaarheid en fysieke afscheiding van de duurzame palmolie binnen onze volledige productieketen kunnen waarborgen. Daarbij gelden strenge eisen, maar zo wordt het ook mogelijk om heel nauwkeurig aan te geven hoeveel duurzame palmolie verwerkt werd in een product dat op de markt wordt gebracht. Om gesegregeerde palmolie te kunnen gebruiken en dit ook als dusdanig te mogen aangeven op de productverpakkingen, is het SCC-certificaat een vereiste.

Het Segregated CSPO-certificaat is niet de enige certificering die mogelijk is binnen het RSPO-systeem. Het is ook mogelijk om de duurzame aanpak gewoon te ondersteunen door lid te worden, zonder audit. Men krijgt dan toegang tot het niveau “Book and Claim” (aankoop gecertificeerde palmolie met attest, waarbij bedrag wordt overgemaakt aan duurzame producent). Wie wel een tussentijdse audit laat uitvoeren, kan “Mass Balance” palmolie gebruiken, waarbij de gecertificeerde palmolie niet doorheen de volledige toeleveringsketen gescheiden hoeft te blijven. Daarmee gaan dus minder strenge eisen gepaard, maar er zijn ook minder mogelijkheden om de certificering bekend te maken. Meer informatie over deze certificaten vindt u op de website www.rspo.org.

En omdat wij hebben niets te verwijzen, is de lijst van de molens, waarin onze grondstoffen behandeld worden, beschikbaar op verzoek via het e-mailadres info@aigremont.be.

Naast de certificering, die nog altijd een administratief element blijft, hebben wij deze duurzaamheidsaanpak ook al concreet gestalte gegeven door producten te maken op basis van gesegregeerde palmolie. Zo waren wij de eerste vetstoffenproducent die een frituurvet met 100 % gesegregeerde palmolie op de markt bracht. Onze wil om te innoveren, blijft dus niet alleen beperkt tot de technische eigenschappen van onze producten…